Refika İle Öze Dönüş Trileçe Tarifi 24.03.2019


  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Refika İle Öze Dönüş Trileçe Tarifi 24.03.2019

    Sunuculuğunu Refika Birgül’ün yaptığı ve Fox Tv de yayınlanan “Refika ile Öze Dönüş” programının 24.03.2019 tarihinde yeni bölümünde yine birbirinden lezzetli tarifler yapıldı.

    Malzemeler
    • Keki için;

       

    • 6 yumurta

       

    • 300 gr pudra şekeri

       

    • 2 su bardağı,400 gr, un

       

    • 1 paket kabartma tozu

       

    • 1 tatlı kaşığı tereyağı

       

    • Süt reçeli için;

       

    • 1 lt süt

       

    • 125 gr toz şeker

       

    • 125 gr kahverengi şeker

       

    • 1 çay kaşığı karbonat

       

    • Süt karışımı için;

       

    • 125 gr, yarım bardak, toz şeker

       

    • 7 bardak, 1,7 litre, süt

       

    •  400 ml, 2 paket, krema
    Yapılışı

    Süt reçeli için,

    1 litre süt ile 125’er gr toz şekeri ve kahverengi şekeri derin bir tencerede karıştırın, ocağa alın. Şeker eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırın. Şeker eriyince daha yüksek ateşe alın. Süt kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip çırpıcıyla çırpın. Sütle karışan karbonat reaksiyona girerek sanki taşacakmışçasına köpürecek. Bu işlem sütün pıhtılaşmasını engelleyecek. Burada kullandığınız karbonatın taze olması önemli aksi takdirde tadını acılaştırabilir. Çırpma hareketi köpürmeyi arttıracak, siz durduğunuzda köpürmenin de yavaş yavaş söndüğünü göreceksiniz. Yaklaşık 3 saat çok kısık ateşte ara ara çırparak pişirin. Piştikçe kıvam ve renk alacak. 3 saatlik sürenin son 5-10 dakikasında altını çok az açın. Orta ateşe gelmesin ama en kısıkta da kalmasın. Bu sayede reçel iyice kıvam ve sürülebilir bir hal alacak. Rengi bir parça koyulaşabilir. Kıvamlandığında altını kapatın ve biraz daha karıştırarak soğumaya bırakın. Unutmayın, reçel soğurken de koyulaşmaya devam edecek. Bu yüzden kıvamını biraz daha cıvık bırakabilirsiniz ya da bir tabağa bir kaşık kadar döküp soğutup kıvamını kontrol edebilirsiniz.

     

    Keki için;

    6 yumurtanın beyazını ayırın. Bu aşamada bir parça sarının beyazlara bulaşmaması için teker teker önce küçük bir kaseye daha sonrada büyük bir kasede biriktirin. İçerisine 1 tutam tuz atın ve el blenderinin en düşük seviyesinde 1-1,5 dk. kadar çalıştırın. Yumurta beyazı köpürünce, 300 gr pudra şekerini azar azar ve çırparak ekleyin. Yumurtanın sarılarını da teker teker beyazlara ekleyin ve çırpmaya devam edin. İyice köpürdükten sonra 2 su bardağı, unu kekin daha çok kabarması için eleyerek karışıma ekleyin. 1 paket kabartma tozu da ekleyin. Bundan sonra mikserle değil

    spatulayla katlayarak sürekli aynı yönde un topağı kalmayana kadar alttan üste doğru karıştırın. Yumurtanın kabarıklığını söndürmemeye dikkat edin. Yaklaşık 30×40 cm ölçülerindeki dikdörtgen bir kek kalıbını tereyağı ile güzelce yağlayın ve kek karışımını tepsiye dökün. Tepsiye döktükten sonra eşit bir şekilde yayıp 5 dakika dinlendirin. Koyu bir kek karışımı olacak, aklınızda olsun. Yanlış mı yaptım diye endişe etmenize gerek yok. 5 dakikanın sonunda önceden ısıtılmış 180 derecede ısınmış, alt üst ve fansız çalışan fırının en alt rafında 30 dk pişirin. 30 dakikanın sonunda keki fırından çıkarın ve kenarlarını düzlemek için her kenarından yarım santim kadarını kesin. Bu parçalar da benim çocukluğumda pastanelerde satılan kedi dilinin neredeyse aynısı. Tek başlarına bile çok lezzetli. Ardından keki tekrar tepsiye alıp eşit kareler halinde dilimleyin. Burada trileçe diliminizin ne kadar büyük olmasını istiyorsanız ona göre kesebilirsiniz. Ben 15 dilim çıkacak şekilde kestim.

     

    Süt karışımı için,  200 ml inek sütünü 125 gr toz şekerle, şeker eriyene dek ısıtın. Şeker eridikten sonra farklı bir kaba alın ve üzerine 1,5 litre daha süt ve 2 paket krema ekleyip karıştırın. Bu sütü ıslatacağınız karışım olacak.

     

    Trileçenin her şeyi hazır olduğuna göre sıra birleştirmeye geldi. Tepsideki keki üzerine süt karışımını her dilime ayrı özen göstererek dökün. Bu halinden sonra iyice soğuması ve sütü çekmesi için yaklaşık 1-2 saat buzdolabında bekletmekte fayda var. Servis etmeden önce süt reçelini de üzerine döküp yayınca bir oturuşta tüm tepsiyi yiyebileceğiniz, yaz günü sabah serinliğinde içinden çıkmak istemeyeceğiniz yataktaki mutluluğu verecek trileçeniz emrinize amade. Eğer hepsini hemen servis etmeyecekseniz süt reçelinin hepsini sürmeyin derim, çünkü bekledikçe kek çekebiliyor reçeli.

    Afiyet olsun 🙂

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.