Refika İle Öze Dönüş Kıymalı Kol Böreği Tarifi 03.03.2019


  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Refika İle Öze Dönüş Kıymalı Kol Böreği Tarifi 03.03.2019

    Sunuculuğunu Refika Birgül’ün yaptığı ve Fox Tv de yayınlanan “Refika ile Öze Dönüş” programının 03.03.2019 tarihinde yeni bölümünde yine birbirinden lezzetli tarifler yapıldı.

    Malzemeler
    • 500 gr beyaz un 
    • 320 ml, 1 büyük bardak su 
    • 1 dolu tatlı kaşığı tuz 
    • Yarım kg çift çekim dana döş kıyma 
    • 1 kg soğan 
    • 1 çorba kaşığı tereyağı 
    • 1 avuç çam fıstığı 
    • 1 avuç kuş üzüm 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • 1 tatlı kaşığı karabiber 
    • Çeyrek muskat 
    • 1 su bardağı zeytinyağı
    Yapılışı

    Geniş bir kaseye 500 gr beyaz unu ve 1 dolu tatlı kaşığı tuzu koyup karıştırın. Üzerine 320 ml ılık suyu ekleyin. Kasede iyice karıştırıp tezgaha alın ve yaklaşık 10 dakika hamur iyice yumuşayıp pürüzsüz hale gelene kadar yoğurun. Ardından hamuru 4 bezeye ayırıp yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Biz zeytinyağı kullandık ama siz dilerseniz Ayçiçek yağı veya fındık yağı da kullanabilirsiniz. Üzerine nemli bir bez örtün en az 40 dakika dinlendirin. Daha uzun dinlendirirseniz de kurumadığı sürece zararı olmaz. Bu arada içinin lezzetli kıyma kavurmasını yapabilirsiniz. Eğer kıymalı istemiyorsanız tabi ki patatesli, ıspanaklı veya dilediğiniz herhangi bir içle yapabilirsiniz. 1 kg soğanı yemeklik doğrayın veya robotta püre olmayacak şekilde minik minik doğrayın. Geniş bir tavanın altını açın ve ısınınca yarım kg çift çekim dana döş kıymayı ekleyin. Önce kıymaların pembelikleri gidene kadar yüksek ateşte kavurun. Kıyma suyunu salıp çekmeye yakın doğranmış 1 kg soğanı içine ekleyin. Yüksek ateşte karıştırarak kavurmaya devam edin. Soğanlar da renk değiştirip şeffaflaşmaya başlayınca  altını kısıp 1 avuç çamfıstığını ve sıcak suda 10 dakika bekletip şişirdiğiniz 1 avuç kuş üzümünü ekleyin. Birer tatlı kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. 1 muskatın çeyreği kadarını da rendeleyin üzerine.  Eğer kıyma yağsızsa 1 çorba kaşığı tereyağı da ekleyebilirsiniz. Bundan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kavurmaya devam edin. Öyle ki soğanlar iyice yok olacak, yok olmayanlar da iyice kahverengileşip karamelize olacak. Tavanın dibi tutarsa arada biraz su ekleyip tavadaki güzellikleri sıyırabilirsiniz.

    Ardından bir tabağa 1 su bardağı zeytinyağı dökün. Ardından hamur bezelerini tabağa alıp elinizle 1 karış genişliğinde yağın içinde açın. Ardından tekrar tepsiye alıp 20 dakika da bu şekilde bekletin. Hamurları yağladıktan sonra ikiye katlayıp koyabilirsiniz. Yağladığınız için yapışmayacaklardır. Tezgahın üzerini boşaltıp temiz bir masa örtüsü serin. Beklemiş hamurlardan birini alıp örtünün üzerine koyup kenarlarından çekerek açmaya başlayın. Açarken  iki elinizle kenarları boyunca çekerek giderseniz daha rahat edersiniz. Özellikle burada 2 kişi yapınca süre çok daha kısalıyor. Örtüyü göremediğiniz, kalın kalan yerleri çekerek açın. Biraz yırtılması veya delinmesi sorun olmayacaktır. En son kalın kalan dış kenarlarını da hamur boyunca kopartıp alın. Hamuru açtıktan sonra hazırladığınız harcı hamurun ortasına eşit bir şekilde serpin. Sonra bezi size yakın taraftan yavaşça kaldırın ve hamuru rulo yapın. Hamur kendiliğinden dolanacaktır. Kenarları fazla boşsa kopartıp alın ve hamurun ortası çok kalınsa biraz çekip inceltin. Hamuru 3’e katlayıp yağlanmış fırın tepsisine alın. Diğer hamurları da aynı şekilde açıp sarın. Üzerlerine dilerseniz biraz daha zeytinyağı sürebilirsiniz. 190 derecede altlı üstlü ve fansız çalışan fırında 30-35 dakika pişirin. Çıtır çıtır bol içli kol böreğiniz hazır. Afiyet olsun!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.